Тагове: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0
Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия: има я в Турция, България, Гърция, Босна и Херцеговина и Сърбия. Така наречената кисела трахана се оставя да ферментира няколко дни, докато се суши. Сладката се приготвя най-вече за закуска. Дребните сушени късчета се употребяват вместо паста и ориз в супите или 6 с. л. от тях се сваряват в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло хапки, поръсени със сирене.
Според някои методи поизсушеното тесто се претрива през решето или през сито, затова на някои места е известна и като триеница. В други краища обаче, триеница е отделно ястие - от брашно и подсолена вода, чрез претриване с пръсти, се правят трохички и се пускат във вряща вода.
Вижте рецепта за кисела трахана, обогатена със зеленчуци.
Продукти за
бърз кекс със смокини
110 г меко масло
150 г кафява захар
2 яйца
210 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ч.л. канела и кардамон
10-12 пресни смокини
50 г белени бадеми
5-6 супени лъжици мед
Стъпки за приготвяне
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Вземете една форма за печене на кекс с размери 10-25 см и махащи се стени. Поставете на дъното хартия за печени и намаслете стените и дъното.
Разбийте маслото на крем и добавете захарта, като разбъркате хубаво до пълното смесване на продуктите. Добавете първото яйце и разбъркайте до пълното му усвояване. След това добавете и второто.
Добавете смес от смлени канела и кардамон, бакпулвера и брашното. Разбъркайте.
Оставете си 4-5 смокини за украса, а останалите нарежете на ситно и добавете към сместа. Разбъркайте хубаво.
Изсипете сместа във формата и я загладете. Разрежете отделените смокини на две и ги подредете отгоре, като ги натиснете в тестото. Поръсете с бадеми, нарязани на дребно.
Печете кекса 35-40 минути.
Извадете поизстиналия кекс от формата и го поставете в поднос. Набучете го на няколко места с клечка за зъби и го полейте с мед.